Glamour magazin - 2018. október

Az asztalon: Srí Lanka

Szöveg: Csáti Melinda, Fotó: Erdőháti Áron


A tegnapi rizs

Én szeretek biztosra menni, és inkább mindig egy kicsivel több rizst főzök, mint amennyi elfogy. Az órákon azonban sokszor teszitek fel a kérdést, mi lesz a maradék rizzsel? Hogyan érdemes eltenni másnapra, későbbre a maradékot?

Akik már voltak onigiri órán, biztosan nem haboznak sokat, még melegében gyúrnak egy rizsgolyót, amivel aztán másnap lehet vagánykodni az irodában/iskolában.:)

De mi a helyzet akkor, ha a következő vagy egy későbbi étkezés alkalmával szeretnénk elfogyasztani a maradék rizst, hűtőbe tegyük vagy inkább fagyasszuk le?

Japánban, ahol nincs háztartás rizsfőző nélkül, bevett gyakorlat, hogy a rizst akár másnapra is a rizsfőzőben hagyják a melegentartó funkció segítségével, így másnap regel/délben is ugyanazt a gőzölgő rizst lapátolhatják pálcikáikkal, amit előző nap vacsorára főztek. Ehhez azért nem árt egy kicsit jobb minőségű, több funkciós rizsfőző, (nekem egy alapfunkciókkal rendelkező koreai gépem van, amit nagyon szeretek, de erre a feladatra nem teljesen alkalmas) arról nem beszélve, hogy engem személy szerint zavar, hogy egy bekapcsolt géppel hagyom ott a konyhát 24 órára.

Szóval mi legyen akkor a maradék rizzsel? A "rakjunk mindent gyorsan a hűtőbe" gyakorlat sokunk fejébe beleégett (és jól is van ez így), így megdöbbentő lehet, de ha nincs nyári kánikula a 6 órán belül elfogyasztandó rizst érdemesebb kint hagyni szobahőmérsékleten. (Halkan jegyzem meg, hogy én így járok el a másnap tízóraira szánt onigirivel is!) A hűtőt semmiképpen sem ajánlom, mert a rizs megkeményedik benne, így elég sokat veszít élvezeti értékéből.

De mi a helyzet, ha nem aznap szeretnénk megenni a maradékot, hanem inkább eltennénk vésztartaléknak, ami majd jól jön a következő húsostáska vagy japán curry mellé? Ebben az esetben egyértelműen a fagyasztó mellett teszem le voksomat. Ha a frissen főtt rizst még melegében, gőzölgő állapotban zárjuk jól zárható, lehetőleg légmentesíthető fagyasztó zacskóba (Nyomjuk ki a zacskóból a felesleges levegőt, mielőtt lezárnak azt!) vagy tárolóedénybe, ugyanilyen friss állapotban látjuk viszont, amikor kivesszük a fagyasztóból és kiolvasztjuk. Hangsúlyoznám, hogy akkor éritek el ezt az eredményt, ha a rizst még friss, meleg állapotban teszitek a zacskóba, tárolóba, esetleg ha más nincs folpackba, és úgy csomagoljátok be, hogy ne maradjon a rizs mellet felesleges levegő csak a gőz, amit a még meleg rizs enged ki magából.

Kiolvasztáshoz én mikrohullámsütőt használok. Ha légmentesíthető tárolóba tettem, akkor ebben 2,5 perc alatt kiolvad és felmelegszik 1-2 adag rizs. Ha folpackot használtam, akkor előbb kiolvasztom, majd egy tálkába teszem és úgy melegítem fel megfelelő hőmérsékletűre. 

Ez a módszer sok időt spórol meg azoknak, akik csak magukra főznek és nem akarnak minden nap 1-1 adag rizs elkészítésével bajlódni. A maradék rizst érdemes egy fős adagokban lefagyasztani, így sokkal könnyebb tervezni vele, mint ha egy nagy dobozba tennénk, és később törnénk a fejünket rajta, hogy vajon a lefagyasztott mennyiség mire lesz elég.

Tapasztalatom szerint az így lefagyasztott rizs kb. 1 hónapig felhasználható úgy, hogy nem veszít élvezeti értékéből.

Watalappan-nal a hideg ellen - Trópusi napok a Füvészkertben

A nekednyolc nem riadt vissza az esőtől és kilátogatott a Füvészkert Trópusi napok című rendezvényére, ahol együtt készítettünk Watalappant, azaz gőzölt pálmacukor alapú kókusztej pudingot.

A cikkben a receptet is megtaláljátok, próbáljátok ki otthon, garantáltan elvonja figyelmeteket a hulló hópelyhekről!:)

http://nekednyolc.blog.hu/2016/11/14/egzotikus_hangulatot_teremtettek_a_8_keruletbe

Rizsgombócok haladóknak

Ha már nem okoz gondot a japán típusú rizs főzése és túl vagytok a klasszikus cilinder, gömb és háromszög formán, szabad az út az onigirik világába, lehet vele készülni különböző témaestekre, bulikra, szülinapokra, gyerekzsúrra. Egy klasszikus rizs - víz - sóból álló onigirit, már néhány nagyon egyszerű hozzávalóval is irtó látványossá lehet tenni és mivel szinte bármilyen apróra vágható dolog belekeverhető a rizsbe, így mindenféle ízvilághoz passzolhat, legyen az fekete – fehér szezámmag keveréke, kukorica, olivabogyó, csíra vagy apróra vágott savanyúság. Amit nem tudtok vagy nem akartok belekeverni, az mehet a tetejére, így egy onigiri golyónak lehet például gomba sapkája, vékonyra vágott lótuszgyökér szeletke kalapja, de a vékonyra vágott marhasült vagy füstölt lazacszelet is jól áll neki.:)

És ha már sokat játszottatok az ízekkel, jöhet a játék a formákkal. Ezen a téren a folpack az univerzális eszköz, jól jön még egy kis csipesz, és egy kis méretű olló,

Összegyűjtöttem néhány olyan ötletet, amikkel teljesen kezdők is garantált sikert érhetnek el:

A halacska formájú onigirit a Tenmusu (天むす) típusú rizsgombóc ihlette, az eredeti verzióban, ráktempurát rejt a rizs. A halak elkészítésére kevés idő állt rendelkezésemre, így fagyasztott panírozott rákot használtam, amit kis szójaszósszal locsoltam meg, mielőtt a rizs belsejébe került volna. (A szójaszósszal óvatosan, mert nagyon könnyen szétáztathatja a rizsgolyót!) Arra ügyelve, hogy a rák farka kilógjon a gombócból, folpack segítségével formáztam hal alakúra és csak pár csíkot és pöttyöt kellett kivágnom nori lapból, hogy a halak már a tányéron "tátogjanak".

hal onigiri.jpg

 

Miffy nyuszi nagyon kedvelt bento téma Japánban, aminek egyik oka, hogy tényleg nem nagy ördöngőség elkészíteni, mindössze egy nagyobb kilapított rizsgombócra, két rizshengerre, nori szemre és bajuszra van szükség és már kész is van. A pálcikára tűzés jól mutat, de gyakorlatban szétesik, ha pálcikáról szeretné leharapni az ember, szóval ahhoz nem kell ragaszkodni.:)

És végül itt van Totoro, aki egy klasszikus háromszög formából és két henger alakú rizsfülből született. A képen látható színt mozsárban őrölt feketeszezámmag hozzákeverésével értem el. A testrészek kialakításához lapsajtot és nori lapot használtam. A füleket sok esetben kis darab spagettivel szokták a testhez rögzíteni (a spagetti a meleg rizs hatására félig-meddig meg is fő), ez a verzió azonban csak akkor működik, ha gyorsan elfogyasztja az ember, ugyanis kis idő elteltével,a megpuhult spagettifül le fog konyulni... Így aki hosszabb távra tervez, használjon inkább fogpiszkálót!

u.i.: Az onigiri készítéshez kizárólag japán típusú rizst használjatok (rovid szemű, tapadós szushi rizs stb. néven), máskülönben nem fog sikerülni.

u.u.i.: A japán típusú rizs főzésével, formázásával kapcsolatos alapismereteket "Onigiri – japán rizsgombócok" című óránkon sajátíthatod el!

Japán

Lótuszgyökér chips recept!!!

Nyári japán menünkben nagy sikert aratott a töltött lótuszgyökér és sokan kérdeztétek mit lehet még csinálni ebből az itthon még kevéssé ismert, C vitaminban rostban és ásványi anyagokban gazdag alapanyagból?!

Lótuszgyökér

Lótuszgyökér

Itt van hát egy gyors recept, ami jó eséllyel felkerül majd a kedvenc nasijaitok listájára. A házi lótuszgyökér chips ugyanis verhetetlen nyári ropogtatnivaló! Mondom is, hogy csináljátok:

1.Egy erősebb uborkareszelőn reszeljétek a lótuszgyökeret vékony karikákra (azért kell ehhez erősebb szerkezetű reszelő, mert a lótuszgyökér elég kemény, nehezen boldogultok majd vele, ha egy kisebb, vékony reszelőn próbálkoztok.) Én chips készítésekor nem szoktam meghámozni a lótuszgyökeret, csak alaposan megmosom.

Lótuszgyökér ecetes vízben

2. A szeleteket gyorsan tegyétek 5-10 percre ecetes vízbe (fél liter hideg víz+1 teáskanál ecet, ha van otthon, akkor rizsecet) (Máskülönben a lótuszkarikák gyorsan elszíneződnek!!!)

3. Papírtörlővel itassátok le alaposan a nedvességet a lótuszgyökérről.

4. Közepes lángon, bő olajban süssétek ropogósra (kisebb adagokban). 


5. Szedjétek ki és itassátok le róla az olajat, majd melegen sózzátok, vagy ha akad otthon szórjátok meg egy kis tengeri algaporral (aonori).
 

Ne felejtsétek el megírni, hogy ízlett! :)

Sri Lanka

Sri Lanka leghíresebb tea márkájának koktél kurzusán jártunk!

Ma a DILMAH házi jegestea és koktélbemutatón jártunk, ahol Robert Schinkel, Sri Lanka méltán leghíresebb tea márkája a Dilmah teasommelier-je alaposan megmozgatta a fantáziánkat.

Robert Schinkel

Robert egy igazi celebrity bartender aki nagyon sokáig - bár rengeteg teát ivott - szinte semmit sem tudott a teákról. 2009-ben egy koktélkreációjával elnyerte a Dilmah nagydíját, minek köszönhetően megismerkedhetett Sri Lankán a vállalat első osztályú termékeivel, termőhelyeivel (ahol gyerekként én is sokszor jártam), technológiájával.

Sri lankai teaültetvény

Sri lankai teaültetvény

Azóta Robert a brand  nagyköveteként járja a világot és tart előadásokat 5 csillagos szállodák és ikonikus éttermek munkatársainak a teában rejlő lehetőségrekről.

Egy biztos, mostantól a teaszirup állandó vendége lesz a mi hűtőnknek is!:)

Crystal Ceylon

Crystal Ceylon

A ‪Dilmah‬ honlapját pedig nagy szeretettel ajánlom: érdemes böngészni, tele van hasznos információval, például az étel-tea párosítás szerintem igazán izgalmas. A teakoktélok közül is találtok a honlapon sok receptet, szóval kísérletezzetek bátran! http://mixology.teagastronomy.com/recipes/

Wagashi mesterkurzus a japán nagykövetségen

A Magyarországi Japán Nagykövetség jóvoltából óriási élményben volt részem: talákozhattam Chikara Mizukami wagashi (japán édesség) készítő mesterrel.

Bár a legutolsó japán utunk során már határozottan magával ragadott a "wagashi-láz" és szinte minden fellelhető wagashival kapcsolatos könyvet beszereztem és elolvastam, még kétségtelenül nagyon hosszú út áll előttem.

A wagashi mester kissé aggódik a japán tradicionális édességek háttérbeszorulása miatt, ezért is tűzte ki céljául, hogy minél több emberhez eljuttatja a wagashi által nyújtott élményt.

hana.jpg

Az előadás során többféle tavaszváró édességet készített a szemünk láttára, de az igazi élmény az volt, amikor az instrukcióit követve mi magunk próbáltuk meg utánozni a mozdulatokat.


Az eredmény pedig egy csodás sakura, azaz cseresznyevirág, amit nyilván nem szabadna a mester műve mellé helyezni, de lévén csak egy tányérom volt, így összekerültek.