A tegnapi rizs

Én szeretek biztosra menni, és inkább mindig egy kicsivel több rizst főzök, mint amennyi elfogy. Az órákon azonban sokszor teszitek fel a kérdést, mi lesz a maradék rizzsel? Hogyan érdemes eltenni másnapra, későbbre a maradékot?

Akik már voltak onigiri órán, biztosan nem haboznak sokat, még melegében gyúrnak egy rizsgolyót, amivel aztán másnap lehet vagánykodni az irodában/iskolában.:)

De mi a helyzet akkor, ha a következő vagy egy későbbi étkezés alkalmával szeretnénk elfogyasztani a maradék rizst, hűtőbe tegyük vagy inkább fagyasszuk le?

Japánban, ahol nincs háztartás rizsfőző nélkül, bevett gyakorlat, hogy a rizst akár másnapra is a rizsfőzőben hagyják a melegentartó funkció segítségével, így másnap regel/délben is ugyanazt a gőzölgő rizst lapátolhatják pálcikáikkal, amit előző nap vacsorára főztek. Ehhez azért nem árt egy kicsit jobb minőségű, több funkciós rizsfőző, (nekem egy alapfunkciókkal rendelkező koreai gépem van, amit nagyon szeretek, de erre a feladatra nem teljesen alkalmas) arról nem beszélve, hogy engem személy szerint zavar, hogy egy bekapcsolt géppel hagyom ott a konyhát 24 órára.

Szóval mi legyen akkor a maradék rizzsel? A "rakjunk mindent gyorsan a hűtőbe" gyakorlat sokunk fejébe beleégett (és jól is van ez így), így megdöbbentő lehet, de ha nincs nyári kánikula a 6 órán belül elfogyasztandó rizst érdemesebb kint hagyni szobahőmérsékleten. (Halkan jegyzem meg, hogy én így járok el a másnap tízóraira szánt onigirivel is!) A hűtőt semmiképpen sem ajánlom, mert a rizs megkeményedik benne, így elég sokat veszít élvezeti értékéből.

De mi a helyzet, ha nem aznap szeretnénk megenni a maradékot, hanem inkább eltennénk vésztartaléknak, ami majd jól jön a következő húsostáska vagy japán curry mellé? Ebben az esetben egyértelműen a fagyasztó mellett teszem le voksomat. Ha a frissen főtt rizst még melegében, gőzölgő állapotban zárjuk jól zárható, lehetőleg légmentesíthető fagyasztó zacskóba (Nyomjuk ki a zacskóból a felesleges levegőt, mielőtt lezárnak azt!) vagy tárolóedénybe, ugyanilyen friss állapotban látjuk viszont, amikor kivesszük a fagyasztóból és kiolvasztjuk. Hangsúlyoznám, hogy akkor éritek el ezt az eredményt, ha a rizst még friss, meleg állapotban teszitek a zacskóba, tárolóba, esetleg ha más nincs folpackba, és úgy csomagoljátok be, hogy ne maradjon a rizs mellet felesleges levegő csak a gőz, amit a még meleg rizs enged ki magából.

Kiolvasztáshoz én mikrohullámsütőt használok. Ha légmentesíthető tárolóba tettem, akkor ebben 2,5 perc alatt kiolvad és felmelegszik 1-2 adag rizs. Ha folpackot használtam, akkor előbb kiolvasztom, majd egy tálkába teszem és úgy melegítem fel megfelelő hőmérsékletűre. 

Ez a módszer sok időt spórol meg azoknak, akik csak magukra főznek és nem akarnak minden nap 1-1 adag rizs elkészítésével bajlódni. A maradék rizst érdemes egy fős adagokban lefagyasztani, így sokkal könnyebb tervezni vele, mint ha egy nagy dobozba tennénk, és később törnénk a fejünket rajta, hogy vajon a lefagyasztott mennyiség mire lesz elég.

Tapasztalatom szerint az így lefagyasztott rizs kb. 1 hónapig felhasználható úgy, hogy nem veszít élvezeti értékéből.