Rizsgombócok haladóknak

Ha már nem okoz gondot a japán típusú rizs főzése és túl vagytok a klasszikus cilinder, gömb és háromszög formán, szabad az út az onigirik világába, lehet vele készülni különböző témaestekre, bulikra, szülinapokra, gyerekzsúrra. Egy klasszikus rizs - víz - sóból álló onigirit, már néhány nagyon egyszerű hozzávalóval is irtó látványossá lehet tenni és mivel szinte bármilyen apróra vágható dolog belekeverhető a rizsbe, így mindenféle ízvilághoz passzolhat, legyen az fekete – fehér szezámmag keveréke, kukorica, olivabogyó, csíra vagy apróra vágott savanyúság. Amit nem tudtok vagy nem akartok belekeverni, az mehet a tetejére, így egy onigiri golyónak lehet például gomba sapkája, vékonyra vágott lótuszgyökér szeletke kalapja, de a vékonyra vágott marhasült vagy füstölt lazacszelet is jól áll neki.:)

És ha már sokat játszottatok az ízekkel, jöhet a játék a formákkal. Ezen a téren a folpack az univerzális eszköz, jól jön még egy kis csipesz, és egy kis méretű olló,

Összegyűjtöttem néhány olyan ötletet, amikkel teljesen kezdők is garantált sikert érhetnek el:

A halacska formájú onigirit a Tenmusu (天むす) típusú rizsgombóc ihlette, az eredeti verzióban, ráktempurát rejt a rizs. A halak elkészítésére kevés idő állt rendelkezésemre, így fagyasztott panírozott rákot használtam, amit kis szójaszósszal locsoltam meg, mielőtt a rizs belsejébe került volna. (A szójaszósszal óvatosan, mert nagyon könnyen szétáztathatja a rizsgolyót!) Arra ügyelve, hogy a rák farka kilógjon a gombócból, folpack segítségével formáztam hal alakúra és csak pár csíkot és pöttyöt kellett kivágnom nori lapból, hogy a halak már a tányéron "tátogjanak".

hal onigiri.jpg

 

Miffy nyuszi nagyon kedvelt bento téma Japánban, aminek egyik oka, hogy tényleg nem nagy ördöngőség elkészíteni, mindössze egy nagyobb kilapított rizsgombócra, két rizshengerre, nori szemre és bajuszra van szükség és már kész is van. A pálcikára tűzés jól mutat, de gyakorlatban szétesik, ha pálcikáról szeretné leharapni az ember, szóval ahhoz nem kell ragaszkodni.:)

És végül itt van Totoro, aki egy klasszikus háromszög formából és két henger alakú rizsfülből született. A képen látható színt mozsárban őrölt feketeszezámmag hozzákeverésével értem el. A testrészek kialakításához lapsajtot és nori lapot használtam. A füleket sok esetben kis darab spagettivel szokták a testhez rögzíteni (a spagetti a meleg rizs hatására félig-meddig meg is fő), ez a verzió azonban csak akkor működik, ha gyorsan elfogyasztja az ember, ugyanis kis idő elteltével,a megpuhult spagettifül le fog konyulni... Így aki hosszabb távra tervez, használjon inkább fogpiszkálót!

u.i.: Az onigiri készítéshez kizárólag japán típusú rizst használjatok (rovid szemű, tapadós szushi rizs stb. néven), máskülönben nem fog sikerülni.

u.u.i.: A japán típusú rizs főzésével, formázásával kapcsolatos alapismereteket "Onigiri – japán rizsgombócok" című óránkon sajátíthatod el!