Hidvegi Petra Ceramics & Negura, azaz AZ ONIGIRI

Az egész évekkel ezelőtt kezdődött, amikor egymás mellé sodort minket a sors Petrával és kipattant egy szikra. Aztán ez a szikra meggyújtott valamit és szép lassan tűz lett belőle. Mi gondosan tápláltuk és egyszer csak azon kaptuk magunkat, hogy ez a tűz már elég erős és nagy ahhoz, hogy valamit ki is süthetnénk benne! És mivel az évek során annyit beszélgettünk, hogy ötletünk volt bőven, így egy olyat vettünk elő, ami már régóta a szívünk csücske volt.

Az onigiri a japán konyha lelke. Aki érti az onigirit, az szerintem bölcs ember. Én még csak értegetem, de minden egyes lépéssel érzem, hogy előre haladok és ez erősen motívál.
Az onigiri egy japán rizsgombóc, elkészítéséhez nem kell sok minden, rizs, víz és só. Illetve mégis, kell még valami, amit nem tanul az ember, hanem megtapasztal. Mert akármilyen hihetetlenül is hangzik, de ebbe az egyszerűnek tűnő rizsgombócba rengeteg szeretetet és rengeteg törődést lehet belegyúrni.
Ha ez megtörténik az onigiri átváltozik omusubi-vé, ami első ránézésre ugyanaz a rizsgombóc, de ha közelebbről megvizsgáljuk, kapcsolatok szerteágazó hálózatát látjuk benne. Először csak azt vesszük észre, ahogy a rizsszemek a gondos kezek (formázás?) révén összekapcsolódnak, aztán ahogy beleharapunk, érezzük, ahogy valaki korábbra állította az ébresztőórát, hogy felkeljen, hogy alaposan, hideg vízben megmossa a rizst, beáztassa azt, majd árgus szemmel leste a szemeket, mikor szívják meg magukat nedvességgel, leszűrte, pihentette a szűrőben, friss vizet mért rá, és ügyelve, hogy a fazékból sehol se szökhessen ki a gőz, megfőzte. Belegondolt, mikor fogja elfogyasztani a rizsgombócot az, akinek szánja, majd ennek tükrében megsózta a kezét és óvatos de határozott mozdulatokkal elkészítette az omusubi-vé vált onigiri-t.
Ez az egyszerű kis rizsgombóc összekapcsolja a gondos kezek tulajdonsát azzal, akinek készíti az onigiri-t, így aki kapja, nem csak a rizst, vizet és sót fogyasztja el, hanem mindazt a gondoskodást, ami vele együtt érkezik. És ez a kapocs erős.

Fogadjátok hát sok szeretettel a két rizsszem (Petra és én) fejéből, kezei közül és a kettőjük által gyújtott tűzből kipattant onigriket. Használjátok őket sokat, forgassátok, nézegessétek, mert ezek a tányérok mesélni tudnak!

A kerámiák raku technikával készültek Petra kezei között (az avatott szemek biztosan már ránézésre felismerik alkotójukat).

Nincs két egyforma onigiri és nincs két egyforma raku égetési technikával készült tárgy sem, hiszen az agyag és a tűz összjátéka ennél a műfajnál hatalmasabb még az alkotójánál is. Ezért végtelenül izgalmas, és ezért képes csak megfelelő alázattal bíró alkotó dolgozni vele.

Petra munkásságát Facebook és Instagramm oldalán követhetitek.

Az elkészült onigriket úgy csomagoltuk párba, hogy a raku minél színesebb palettáját meg tudjuk velük mutatni.
A szett ára. 12500 Ft
Tartalma: 2 db onigiri tányér, 2 db onigiri formájú pálcika tartó
Csomagolás: selyempapír és 100% újrahasznosított papírdoboz

Mivel a járványügyi helyzet kapcsán hozott szabályozások értelmében főzőiskolánkat átmenetileg be kellett zárnunk a megrendelés, illetve az átadás-átvételi lehetőségek az alábbiak szerint alakulnak.
Megrendelés: neguracooking@gmail.com emailcímen.
Kérjük az emailben jelezzétek a fizetés módját és az átvétel helyét. Ezt követően emailben felvesszük veletek a kapcsolatot, és megbeszéljük a részleteket.
Fizetési lehetőségek:

  • Átutalás (emailben küldjük a számalszámot)

  • Átadáskor készpénzben (Kérjük hozzatok pontos összeget!)

Átvételi lehetőségek:

  • Blaha Lujza tér, Astoria, Kálvin tér, Rákóczi tér (előre egyeztetett időpontban)

  • Negura Cooking School (Rómer Flóris utca 18.) előre egyeztett időben, hétköznap 8:00 és 15:00 között)
    Szentendrén (Petrával tudtok majd egyeztetni az átadás helyéről és idejéről, az ő elérhetőségét a megrendelésre küldött válasz emailünkben küldjük el)