Back to All Events

Suribachi workshop (Hidvegi Petra ceramics & Negura Cooking School) - BETELT!

  • RegenTag Műhelygaléria Kucsera Ferenc utca 2/a. Szentendre, 2000 Hungary (map)

Mielőtt a workshop részleteibe beavatnánk Benneteket, megkértem Petrát, hogy pár mondatban mutatkozzon be, azok számára, akiknek még nem sodorta útjába az élet a munkáit.

Hidvégi Petra vagyok, keramikus. A végzettségem megszerzését követően a Tan Kapuja Buddhista Főiskola hallgatója voltam japán szakirányon. Az elmúlt években a szakmai tevékenységemet főként a gasztronómia útján kamatoztatom. Alkotásaimmal az étel és a kerámia közötti egység és harmónia megteremtésében veszek részt.

Rékával való ismeretségem több, mint tíz éves. Sok-sok éve egy kávé mellett mesélt a Japánban szerzett tapasztalatairól és a Negura Főzőiskola alapításáról. A hosszú évek alatt barátság szövődött közöttünk és szakmai együttműködések sora áll mögöttünk. Számomra a legkedvesebbek ezek közül a Wagashi workshopunk, a Raku Onigiri-szettünk és a Bélbarátok & Mushipan a Daad Gatheringen… Igazán felemelő érzés, hogy kapcsolódásunk újabb állomása a SURIBACHI WORKSHOP lesz. Egy régóta dédelgetett ötletünk valósul meg, amihez egy igazán méltó helyszínt találtunk Szentendrén- a RegenTag Műhelygalériát.

A workshop részletei:

Mit készítünk?

A workshop alapötlete abból a tényből született, hogy suribachit itthon nehéz beszerezni, márpedig azok, akik lépésről lépésre haladnak előre a japán konyha megismerésében előbb-utóbb eljutnak arra a pontra, ahol úgy érzik suribachi nélkül nem teljes a konyhafelszerelésük.

A suribachi egy japán kerámia mozsár, mely első ránézésre abban különbözik bármely más mozsártól, hogy belsejében valamilyen minta alapján tervezett rovátkák futnak. Ezek a rovátkát határozzák meg a rendeltetését is, alapvetően őrlésre, zúzásra, pürésítésre, keverésre használják és legtöbb esetben egyszerre tölti be a mozsár, keverőtál és tálaló funkciót, hiszen kétségtelenül mutatós darab az asztalra helyezve is. A mozsárhoz egy fa törőt használnak, ami jellemzően könnyű fából készül. A suribachiban körkörös mozdulatokkal őrölnek, ezzel szabályozva az őrlemény finomságát. A leggyakoribb suribachiban örlendő hozzávaló a szezámmag, de gyakran használják tofu, főtt zöldség vagy hal zúzására, pürésítésére, szószok összeállítására is.

Hogyan és miből alkotunk?

Szeretnénk, ha minden alkalom a megújulás jegyében telne és az alkotók mindig más alapanyagokkal ismerkednének meg. Így Petra most egy kávébarna színűre égő masszát választott az alkotáshoz. A workshop kezdetén az általa alkotott mintadarabot szemügyre veszitek és átbeszélitek az alkotás lépéseit. A suribachi edények megvalósításhoz terrakotta formatálakat fogtok használni és a tárgyalkotás minden lépését általa bemutatva és együtt haladva viszitek véghez.

A maximális létszám 8 fő, így tudjuk biztosítani, hogy mindenki elmélyülhessen a munkában, kikapcsolódhasson és annyi kérdést tehessen fel, amennyit csak akar!:)

A nyers edények szárításáról, a zsengélő- és a magastüzű égetésről Petra gondoskodik.

Az alkotáshoz minden eszköz a rendelkezésetekre áll: a kézi korongtól az agyagon át a kötényig.

A műhelymunka végén Réka a tavasz hangulatához, színeihez alkalmazkodva és ízei által inspirálva, suribachiban készített fogással vár benneteket, hogy garantáltan szárnyra kapjon mindenki fantáziája és új ötletekkel felvértezve távozzon.

Részvételi díj: 30 000 Ft

Hogyan jut el hozzád az alkotásod?

A találkozást követően, kb. 3 hét múlva, amint a tárgyak az 1200 fok fölött megedződtek, e-mailben értesítünk benneteket, hogy átvehetők az alkotások:

-a Negura Cooking School-ban (a honlapon meghirdetett órák napján előre egyeztetett időpontban)

- Szentendrén (előre egyeztetett időpontban)

-vagy a GLS futárszolgálat által ( ezt kérjük előre jelezd számunkra ) - a részvételi díj a futárszolgálat árát nem tartalmazza

Időpont és helyszín:

2024.04.27. 10.00.- 13.00.

A workshop pontosan 10.00-kor kezdődik. Kérjük érkezz időben, ha lehet 5-10 perccel korábban, hogy legyen időd ráhangolódni a feladatra.

Helyszín: RegenTag Műhelygaléria

2000 Szentendre Kucsera Ferenc 2/a. (https://www.regentag.hu/hu/kapcsolat)

Jelentkezés menete:
Töltsd ki a honlapunkon található jelentkezési lapot.
Jelentkezésed beérkezése után válaszemailben értesítünk a fizetéssel kapcsolatos részletekkel. Részvételi szándékodat akkor tudjuk véglegesíteni, amennyiben 2 munkanapon belül átutalod az óra árát a válaszemailben megadott számlaszámra. Vendéglistánk összeállításánál a fizetési sorrendet tekintjük elsődlegesnek, ha betelt egy óra, jelezzük!

Lemondási feltéteink:

Ha regisztráció után kiderül, hogy mégsem tudsz eljönni, javasoljuk, hogy keress valakit magad helyett, hiszen a jelentkezés bármikor átruházható.

  • Ha 3 héttel a workshop előtt jelzed, hogy nem tudsz jönni, a már befizetett összeget visszautaljuk, vagy átjelentkezhetsz a következő időpontra illetve a Negura Cooking School bármely órájára.

  • Amennyiben a workshop előtt 2 héttel jelzed, hogy nem tudsz jönni, a befizetett összeg felét utaljuk vissza.

  • Ha kevesebb mint 2 héttel a meghirdetett időpont előtt mondod le a jelentkezést, sajnos a már befizetett összeget nem tudjuk visszautalni és másik időpontra sem tudjuk áttenni a jelentkezésedet, így azt javasoljuk, keress valakit magad helyett, aki szívesen részt vesz a workshopon.

Earlier Event: April 25
Srí Lanka ízei - BETELT!
Later Event: April 30
Házi rámen workshop - BETELT!